“KALOLA” OYATLARINI TAFSIR VA FIQH ASOSIDA TO‘G‘RI TUSHUNISH VA TALQIN QILISH - Surayyo Ibragimova (Innovate Conferences, 2025)
Ushbu maqolada “Kalola” oyatlarini tafsir va fiqh asosida to‘g‘ri tushunish va talqin qilish muhokama qilingan. Mazkur maqolada Qur’oni karimdagi “kalola” oyatlari tafsir ilmi va fiqhiy yondashuv asosida tahlil qilinadi. Islom huquqining asosiy manbalaridan biri bo‘lgan Qur’on oyatlarini to‘g‘ri tushunish, ularning ma’no-mazmunini ochib berish hamda amaliy hayotda qo‘llash muhim ahamiyat kasb etadi. Ayniqsa, muomala, meros, talaq, jinoyat va boshqa huquqiy masalalarga doir oyatlar fiqhiy qoidalar asosida sharhlanganda, ular chuqur ijtimoiy va huquqiy mohiyat kasb etadi. Maqolada "kalola" atamasi va unga oid oyatlar tafsiriy manbalar (Tabariy, Qurtubiy, Ibn Kasir va boshqalar) hamda fiqhiy mezonlar asosida tahlil qilinadi, mazkur oyatlarga nisbatan turli mazhablarning yondashuvlari solishtiriladi. Maqolaning maqsadi – Qur’on oyatlarining chuqur va to‘g‘ri talqin qilinishini ta’minlash orqali musulmon jamiyatida shar’iy ongni yuksaltirishga xizmat qilishdir.
Keywords: kalola oyatlari, tafsir ilmi, fiqhiy tahlil, qur'on tafsiri, shar'iy hukmlar, islom huquqi, din asoslari, oyatlarning sharhi, fiqh va tafsir munosabati, qur'oniy tushunchalar, shariat qonunlari, kalomiy tafsir.