Особенности Морфофункциональных Параметров Левого Желудочка У Больных С Хронической Сердечной Недостаточностьюи Метаболическим Синдромом - Мирахмедова Х.Т (Academia One, 2023)
Тадқиқотнинг мақсади сурункали юрак етишмовчилиги II-III ФС ва метаболизм синдроми бўлган беморларда чап қоринча морфофункционал хусусиятларининг ўзига хослигини ўрганиш. СЮЙ (сурункали юрак йетишмовчилиги) II-III функционал синфдагидаги 74 нафар беморни, шу жумладан МС (метаболик синдром) белгиларига ега 37 (50%) беморни текширилди. МС мавжуд беморларда СЮЙ вахтли ривожланиши ва оғир кечиши характерли еканлиги кўрсатилди. Эхокардиографик тадқиқотлар натижасида юрак камералари катталашганлиги, чап ва ўнг қоринчалар миокардининг қалинлиги ва ўпка гипертензияси сезиларли даражада ошганлиги аниқланди. СЮЙ беморларда бир қатор параметрларнинг морфофункционал кўрсатгичларни ошганлигини кўришимиз мумкин, МС мавжуд бўлмаганида. Ушбу тадқиқотлар яллиғланишли ва дисметаболик жараёнларнинг СЮЙ МС билан келган беморларда муҳим рол ўйнашини кўрсатади
Keywords: сурункали юрак йетишмовчилиги; метаболик синдром; кўрсатгичлар