SPORTCHA YURISH TEXNIKASINI O‘RGATISH USLUBIYATI - Qiyomova Shohsanam Yarash qizi (The Conference Hub, 2025)
Ushbu maqolada sportcha yurish texnikasiga o‘rgatish uslubiyati ilmiy-nazariy va amaliy jihatdan yoritilgan. Sportcha yurishni o‘rgatishda asosiy vazifalar sifatida: texnikaga oid umumiy tushunchani shakllantirish, to‘g‘ri tana holatini o‘rgatish, qadamni tovon orqali panjaga o‘tkazish, qo‘l va oyoq harakatlarini uyg‘unlashtirish, nafas olish va ritmni boshqarish, chidamlilik hamda tezkorlikni rivojlantirish vazifalari ko‘rsatib o‘tilgan. Shuningdek, texnikaning besh asosiy fazasi — tayyorlov, tayanish, oldinga surilish, itarilish va tiklanish fazalarining mazmuni ochib berilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, sportcha yurish texnikasini bosqichma-bosqich va uslubiy asosda o‘rgatish nafaqat sportchilar natijasini oshiradi, balki jismoniy tarbiya mashg‘ulotlarida sog‘lomlashtirish samaradorligini ham ta’minlaydi.
Keywords: sportcha yurish, texnika, o‘rgatish uslubiyati, vazifalar, fazalar, jismoniy tarbiya.