KOREYS TILIDA MURAKKAB FE'LLARNING TURLARI - G’afforaliyeva Madina; Kim Olga Anatolyevna (Journal Park Publishing, 2025)
Ushbu maqolada koreys tilida murakkab fe’llarning turlari, ularning tuzilishi va funksional xususiyatlari tahlil qilinadi. Koreys tili murakkab fe’llar tizimi jihatidan boy bo‘lib, ular emantic, sintaktik va morfologik jihatdan turlicha shakllanadi. Tadqiqotda murakkab fe’llarning birikmaviy (bir nechta fe’lning qo‘shilishidan hosil bo‘luvchi), qo‘shimchali (morfemik o‘zgarishlar orqali hosil qilinuvchi) hamda yordamchi fe’l vositasida shakllanuvchi turlariga alohida e’tibor qaratiladi. Shuningdek, ushbu fe’llarning kommunikativ nutqdagi roli, stilistik xususiyatlari va tarjima jarayonidagi ahamiyati ham ko‘rib chiqiladi. Maqolada koreys tilining grammatik tuzilishini chuqur o‘rganish orqali murakkab fe’llarning nutqdagi o‘rni va ularning boshqa tillar bilan qiyosiy jihatlari ham yoritiladi. Ushbu tadqiqot koreys tilini o‘rganayotgan filologlar, tarjimonlar va tilshunoslar uchun muhim nazariy hamda amaliy manba bo‘lib xizmat qiladi.
Keywords: Koreys tili, murakkab fe’llar, fe’l birikmalari, sintaktik tuzilma, semantik tahlil, yordamchi fe’llar, leksik birliklar, tarkibiy tahlil, ko‘plik shakllari, fe’l paradigmasi, frazeologik birikmalar, tilshunoslik tahlili, ma’no o‘zgarishi, qo‘shma fe’llar, funksional xususiyatlar.