TIZIMLI QIZIL BO‘RICHA BILAN KASALLANGAN BEMORLARDA KASALLIK KLINIKASI VA HAYOT SIFATI O‘RTASIDAGI BOG‘LIQLIKNI BAHOLASH - Ibodullayev J. U.; G‘aniyeva N. A. (Journal Park Publishing, 2025)
Tizimli qizil bo‘richa (TQB) — bu autoimmun kasallik bo‘lib, unda organlar va hujayralar avvaliga autoantitanalar va immun komplekslari ta’sirida zararlanadi. Ko‘pchilik bemorlarda birinchi klinik belgi paydo bo‘lishidan bir necha yil oldin autoantitanalar paydo bo‘ladi, kasallikning klinik belgilar esa turlicha kechadi. Tashxis qo‘yilgan bemorlarning 90 foizini farzand ko‘rish yoshidagi ayollar tashkil etadi, barcha jins, yosh va etnik guruh vakillari bu kasallikka chalinishi mumkin.
Keywords: Tizimli qizil bo‘richa, autoimmun kasallik, autoantitanalar, immun komplekslar.