Ғўзанинг Ингичка Толали F3 Ўсимликларида Айрим Қимматли Хўжалик Белгиларни Ўзгарувчанлиги - Н.А.Нариманов; Б.К.Мадартов; Ф.Р.Абдиев (Academia One Publishing, 2024)
Ушбу мақолада ғўзанинг қимматли хўжалик белгиларидан бири бўлган тола чиқими белгилари бўйича ижобий натижалар олиниб, ажратиб олинган оилаларни ижобий кўрсаткичлар қайд этилди ҳамда тола чиқими юқори бўлган оилаларни ажратиб олиш самараси юқори эканлиги исботланди. Бу оилалар орасидан тола сифати I-II тип толаларга қўйилган талабларга тўлиқ жавоб бериши аниқланди ҳамда ажратиб олинган F3 ўсимликларида битта кўсакдаги пахта вазни, толаси узун ва чиқими юқори оила популяцияларни тизма ва нав даражасига етказиш ва ишлаб чиқаришга жорий этиш орқали юқори самарадорликка эришиш мумкинлиги тасдиқланди. Шундан келиб чиққан ҳолда узун толали оилалардан генетик-селекцион тадқиқотларда бошланғич манба сифатида фойдаланиш тавсия этилади.
Keywords: популяция; нав; дурагай