HORMONAL BALANCE AND ENDOCRINE SYSTEM FUNCTION: HYPOTHALAMICPITUITARY AXIS - Abdumannonova Muborak Abdupo‘lat qizi; Minxojiddinova Mohira Ulug‘bek qizi; Yusupov Akmal Po‘latovich (Western European Studies, 2025)
Ushbu maqolada endokrin tizimning inson organizmidagi asosiy vazifalari, gormonlarning kimyoviy tarkibi va ta’sir mexanizmlari, shuningdek gipotalamus-gipofizar tizim orqali gormonal muvozanatning nazorat qilinishi tahlil qilinadi. Shuningdek, gormonlarning nerv tizimi bilan o‘zaro aloqasi, stress holatlaridagi funksional o‘zgarishlar va gormonlar ta’siridagi fiziologik javoblar ilmiy asosda yoritiladi
Keywords: Endokrin tizim; gormonlar; gipotalamus; gipofiz