ANGREN “SUVOQOVA” TOZALASH INSHOOTIDAGI INDIKATOR-SAPROB SUVO`TLARI - A. U. Bekbergenova; Z.Yu.Ibragimova (Journal Park Publishing, 2025)
Hozirgi paytda ifloslangan suvlarni biologik indeksatsiya kilishda bir qancha sistemalar mavjudligini ta`kidlash kerak. Bu borada alьgologiyada suvlarni indikator-saprobiologik darajasini anikdash, ya`ni uni organik moddalar bilan ifloslanganligi va ularning parchalanishi oqibatida xosil bulgan moddalar va ularning xosilalarining darajasi xisobga olinadi. Suvning sifati va uning ifloslanish darajasini belgilashda ikki xil usuldan foydalaniladi. Birinchisi, suvdagi indikator organizmlar bo’yicha, ikkinchisi esa suvning turli xil qismlarining ifloslangan joylaridagi indikator-saprob organizmlar nazorat varianti bilan qiyoslash yo’li bilan amalga oshiriladi.
Keywords: indikator-saprob suvo’tlari, polisaprob zona, mezosaprob zona, oligosaprob zona, Cyanophyta, Bacillariophyta, Euglenophyta, Chlorophyta, Chrysophyta.