DOĞU DÜŞÜNÜRLERININ ESERLERINDE DAVRANIŞ VE DUYGUSAL-DUYGULANIMSAL ALAN HAKKINDAKI GÖRÜŞLERI - F. F. Rasulova; Norbo‘tayeva Zahro Faxriddinovna (Journal Park Publishing, 2025)
Ergenlik dönemi, kişinin biyopsikososyal gelişiminde güçlü duygusal dalgalanmaların yaşandığı kritik bir dönemdir. Batı psikolojisinde ergenlik dönemindeki çocukların duygu durumları üzerine kapsamlı araştırmalar yapılmış olmasına rağmen, İslam düşünce geleneklerinde geliştirilen zengin duygu anlayışı modern literatürde yeterince araştırılmamıştır. Bu teorik makale, İbn Sina, Farabi ve Gazali gibi Doğulu düşünürlerin ergenlik dönemi bağlamında duygulara ilişkin ortaya koydukları görüşleri yeniden ele almaktadır. Öncelikle bu âlimlerin manevi ve duygusal güçlere ilişkin sınıflandırmaları (örneğin, kuvve-i gazabiyye - öfke gücü, kuvve-i şahviyye - şehvet gücü) açıklanacaktır. Daha sonra bu görüşler, korku ve kaygı gibi duygusal durumların oluşumu ve öz düzenleme gibi modern psikolojinin kavramlarıyla aydınlatılıyor.
Keywords: ergenlik, duygusal durum, İbn Sînâ, Farabî, Gazâlî, Doğu psikolojisi, temel duygular, korku, kaygı, beden, ruh.