RUHIY RIVOJLANISHI SUSTLASHGAN BOLALAR NUQSONINI KORREKSIYALASHDA MONTESSORI TIZIMIDAN FOYDALANISH - H. A. Sharopova; Toshqo’ziyev I. (Journal Park Publishing, 2024)
Ruhiy rivojlanishi sustlashgan bolalarda odatiy shaxsiy xususiyatlarining sustligi, yoki ko'z oldida bo'lgan hamma narsani idrok etishda qiynalishlar kuzatiladi. Ularning barchasi psixikaning inertligi va o’ta harakatchanligi bilan ajralib turadi, yangi narsaga o'tish, stereotipik harakatlar qilish va eski yodlangan belgilarni takrorlash qiyin kechadi. Bunday bolalar bilan tashkil etiladigan korreksion va pedagogik ishning maqsadi iloji boricha ko'proq bilim berish emas, balki ularning e'tiborini jalb qilish, qiziqtirish, faoliyatga jalb qilish, tasavvurlarini uyg'otishdir, shunda u yanada mustaqil, o'ziga ishongan va haqiqiy hayot sharoitlariga moslashgan boʻladi. Ushbu maqsadni hal qilishda M. Montessori tizimida ishlash samara beradi
Keywords: Jismoniy va ruhiy rivojlanish anomaliyalari, ijtimoiylashuv, qiyin harakatlanish, mantiqiy fikrlash, Montessori tizimi, ruhiy rivojlanish sustligi.