БОЛА ҲУҚУҚЛАРИ ҲИМОЯСИ ЎЗИГА ХОС ФЕНОМЕН - Амиров Зафар Актамович (Journal Park Publishing, 2025)
Ушбу мақолада бола ҳуқуқлари ўзига хос феномен сифатида ўрганилиб, унинг ҳуқуқ сифатида эътироф этилишига қадар бўлган даврда давлатлар томонидан болаларга бўлган муносабатлар аниқ манбалар асосида таҳлил этилган. Жумладан, XIX асрнинг ўрталарига қадар болалар катталар билан тенг равишда барча жазоларга(ҳатто ўлим жазосига ҳам) тортилганлиги, давлатларга болаларга алоҳида ғамхўрлик қилиш мажбуриятини юклаган илк ҳужжат “Бола ҳуқуқлари декларацияси”нинг қабул қилиниши, шунингдек, “Бола ҳуқуқлари тўғрисида”ги конвенция ва уни ратификация қилган давлатлар ўз миллий қонунчилигини Конвенцияга мувофиқлаштириш мажбуриятини олишига оид масалалар ёритилган.
Keywords: Бола ҳуқуқлари, болаларнинг ҳуқуқий мақоми, Женева декларацияси, Бирлашган Миллатлар Ташкилоти, ЮНИСЕФнинг болаларга оид сиёсати, Бола ҳуқуқлари тўғрисидаги Декларация, Бола ҳуқуқлари тўғрисидаги Конвенция, Ўзбекистон қонунчилиги, халқаро ҳимоя, болалар меҳнати, вояга етмаганлар ҳуқуқи.