AGIDROTEXNIK INSHOOTLARINING MONITORINGINI GEODEZIK USULLARINING TAXLILI - Islom Mardonovich Pirnazarov; Sanat Baxronovich Manoev; Anvar Abdusaidovich Mirzayev; Shaxzod Hazratov (Academia One, 2023)
Ushbu maqolada gidrotexnik inshootlarniing suv omborlardagi to’g’onlarni deformasiyasini aniqlashda bajariladigan injenerlik-geodeziya izlanish ishlarni maqsadi va moxiyati, to’g’onlarni cho’kishi va siljish turlari va sabablari, gidrotexnik inshootlarini deformasiyasini kuzatish taxlillari keltirilgan. Loyiha asosida qurilgan injenerlik inshootlari ma’lum bir vaqt o’tgandan keyin o’z holatini o’zgartiradi, bunga misol kilib, inshootning vazni, havoni o’zgarishi, yer silkinishi holatlari va hokozalarni ta’siri orqali oldingi o’rnidan, holatidan siljishi, cho’kishi mumkin. Suv omborlaridagi tug’onlarini yuqori aniqlikdagi geodeziya izlanish ishlari orqali deformasiyasini, siljishini va chukishini aniqlash orqali to’g’onlarning xarakatini bashorat qilish mumkin. Gidrotexnika inshootlarining deformasiyalarini kuzatishning mavjud geodezik usullarini tahlil qilish amalga oshiriladi. Eng samarali usullar haqida xulosa chiqariladi, keyingi tadqiqotlar yo’llari ko’rsatiladi.
Keywords: geodezik usullar; deformasiyalarni kuzatish; gidrotexnik inshootlar