QADIMGI TURKIY QO’LYOZMALARDA UCHRAYDIGAN YOVVOYI HAYVONLAR FONETIK TAHLILI - Sobitov A’zamxon Tursunpo’lot o’g’li (Innovate Conferences, 2025)
mazkur maqolada XIII-XIV asrlardagi qadimgi turkiy xalqlar tarixidagi eng qimmatli manbalardan biri “Kodeks Kumanikus” (Qumanlar qomusi) qo’lyozmasida uchraydigan, hozirgi o’zbek tilidagi talaffuzi bir xil, sutemizuvchilar, tovushqonlar, mushuksimonlar oilasiga mansub ayrim hayvon nomlari lingvistik jihatdan tahlil qilinib, ularning hozirgi kundagi zamonaviy ingliz tilidagi adekvat tarjimalari haqida so’z yuritiladi. Mazkur zoonimlar yaxlit lug’at shaklida kelib, tarjimasi va qiyosiy tahlili berib ketilgan. Qiyosiy tahlilda, ayniqsa ingliz tiliga eng to’g’ri variantda tarjima qilishda qadimgi turkiy tillar etimologiyasiga bag’ishlangan inglizcha lug’atdan foydalanilgan.
Keywords: tovushqonlar oilasi, mushuksimonlar, xonakilashtirilgan, interlingvistika, sutemizuvchi, pragmalingvistika, yovvoyi hayvonlari, arxeologik, etimologik, onomastika, zoonimiya, semantik tahlil, yirtqich, paleantologik, zoonimlar tadqiqi, leksik qatlam, paleontologik, adekvat tarjima, struktur-gramatik.