QURILISH SOHASI MUTAXASSISLARINING SUN’IY INTELLEKT YORDAMIDA O‘ZGARAYOTGAN KASBIY KO‘NIKMALARI - Davletov Islambek Xalikovich; Normirzayev Ulmasjon Muzaffarjon o’g’li (Journal Park Publishing, 2025)
Mazkur maqolada qurilish sohasiga xos kasbiy ko‘nikmalarni yangilash zarurati bois mutaxassislarning sun’iy intellekt (SI) yordamida o‘zgarayotgan kasbiy ko‘nikmalari, shuningdek qurilish loyihasining barcha bosqichlariga integratsiyalashayotgan raqamli texnologiyalar, xususan, aqlli qurilish tizimlari, bino axborot modellashtirish (BIM) va avtomatlashtirilgan qurilish uskunalari hamda SI texnologiyalarini boshqarish kabi masalalar yoritilgan. Shu bilan birga, maqolada SI texnologiyalarining keng joriy etilishi yuqori malakali qurilish mutaxassislaridan raqamli tahlil, ma’lumotlar bilan ishlash, tizimli fikrlash va murakkab qarorlar qabul qilish kabi yangi kompetensiyalarni rivojlantirish yuzasidan xulosa va takliflar berilgan.
Keywords: sun’iy intellekt, sun’iy intellect texnologiyalari, an’anaviy kasblar, kasbiy ko‘nikmalari, aqlli iste’dod, malakali ishchi, katta til modellari, kasb-hunar dasturlari, raqamli texnologiyalar, BIM texnologiyalari, robototexnika, smart qurilish materiallari, raqamli loyiha.