БAРҚAРОР РИВОЖЛAНИШНИНГ ЭКОЛОГИК ВA ИҚТИСОДИЙ ЖИҲАТЛAРИ - Таджибаев Закир Маликович (Journal Park Publishing, 2023)
Мақолада барқарор ривожланиш мақсадларига эришиш масалалари экология соҳасидаги чора-тадбирларни иқтисодий самарадорлиги нуқтаи назаридан таҳлил қилинади. Барқарор ривожланиш (БР) биринчи марта 1980-йилларда халқаро мунозараларда эътиборни ўзига тортди ва Бирлашган Миллатлар Ташкилоти (БМТ) Конференциясининг марказий мавзусига айланди. Ривожланиш хақиқатда барқарор бўлади, агарки иқтисодий тараққиёт кенг ёйилса, ўта қашшоқликка барҳам берилса, жамиятни мустаҳкамловчи сиёсат орқали ижтимоий ишонч рағбарлантирилса, атроф-муҳит эса антропоген деградациядан ҳимояланса.
Keywords: экология, иқтисодиёт, табиий ресурслар, барқарор ривожланиш, илмий-техника тараққиёти, барқарор транспорт.