Maktab Ta’limi Tizimida Sinfdan Tashqari Yengil Atletika To‘Garaklarining O‘Rni Va Ularning O‘Quvchilarning Jismoniy Hamda Ruhiy Tayyorgarligini Rivojlantirishdagi Ahamiyati - Shayimova Asila Meyliboy qizi (Open Academia, 2025)
Mazkur maqolada maktab ta’limi tizimida sinfdan tashqari yengil atletika to‘garaklarining o‘rni hamda ularning o‘quvchilarning jismoniy va ruhiy tayyorgarligini rivojlantirishdagi ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqotda yengil atletika mashg‘ulotlarining o‘quvchilarda jismoniy sifatlar — tezkorlik, chidamlilik, kuch va chaqqonlikni shakllantirish, shuningdek, irodaviy barqarorlik, o‘ziga ishonch va stressga chidamlilik kabi ruhiy ko‘rsatkichlarni rivojlantirishdagi ta’siri yoritiladi. Metodologik jihatdan ilmiy adabiyotlarni tahlil qilish, pedagogik kuzatuv va taqqoslash usullaridan foydalanildi. Tadqiqot natijalari sinfdan tashqari yengil atletika to‘garaklari o‘quvchilarning sog‘lom turmush tarzini shakllantirish, jamoada ishlash ko‘nikmalarini rivojlantirish hamda ularning umumiy tayyorgarlik darajasini oshirishda samarali vosita ekanligini ko‘rsatadi
Keywords: maktab ta’limi; sinfdan tashqari faoliyat; yengil atletika