ZAMONAVIY TOMCHILATIB SUG‘ORISH USULINING SAMARADORLIGINI ILMIY – AMALIY ASOSLASH - Shaymanov Sharofiddin Quvondiq o’g’li; Butayarov Abduqodir Tuxtayevich (Journal Park Publishing, 2024)
Glabal iqlim o‘zgarish sababli dunyoning xar bir joyida sug‘orish suviga bo‘lgan talab tobora kuchayib bormoqda, shu munosabat bilan mavjud cheklangan suv resurslari tanqisligiga uchrab borilmoqdi, mavjud cheklangan suv manbalaridan extiyotkorona foydalanish bugungi kuning dolzarb muommoli vazifasi hisoblanmoqda. Tomchilatib sug‘orish tizimi o‘simlikning suvga bo‘lgan ehtiyojiga teng miqdordagi suvni g‘o‘zaning ildiz qatlamiga yetkazib berishga mo‘ljallangan sug‘orish tarmog‘idir. Tomchilatib sug‘orishni boshqa sug‘orish usullaridan farqi shundaki, suv ekinning ehtiyojiga mos ravishda dala bo‘ylab bir tekisda beriladi. Dalaning ekin joylashgan joylari bir xilda namlanadi. Tuproqda ortiqcha namlik yuzaga kelmaydi, ortiqcha suv yo‘qotilishiga barxam berish bugungi kunning asosiy vazifasidir.
Keywords: glabal iqlim, sug‘orish tartibi, samaradorlik, suv, resurstejamkor, texnika, ilmiy – amaliy asos.