ГИПЕРТОНИЯ КАСАЛЛИГИ МАВЖУД БЕМОРЛАРДА БУЙРАКЛАР ДИСФУНКЦИЯСИНИ ЭРТА ТАШХИСЛАШДА KLOTHO ОҚСИЛИНИНГ АҲАМИЯТИНИ БАҲОЛАШ - Гадаев Абдигаффар Гадаевич; Рахимова Матлюба Эшбаевна; Сайидов Камолиддин Шахриддин ўғли (Innovate Conferences, 2025)
Джахон миқиёсида буйраклар дисфункциясининг (БД) келиб чиқиши ва патогенезини чуқурроқ ўрганиш, унинг ривожланиш механизмида Klotho оқсилининг тутган ўрнини аниқлашга қаратилган мақсадли илмий тадқиқотлар амалга оширилмоқда. Бу оқсилнинг буйраклар функцияси ва қон-томир системасидаги ўрни муҳим ҳисобланади. Klotho оқсили миқдорининг камайиши бу системалардаги патологик жарённи кучайтиради. Бу илмий ишда Klotho оқсили ва БД ривожланиши орасидаги узвий боғлиқлик ўрганилади.
Keywords: Klotho оқсили, ГК, БД, ЭКГ, ЭхоКГ, ТМИ, КФТ, СКD-EPI, Стюдент мезони, Пирсон корреляцион таҳлили, креатинин, ишончлилик даражаси.