ALGEBRANING ASOSIY TEOREMASINI KOMPLEKS ANALIZ NUQTAIY NAZARIDAN ISBOTI - Mahkamov E. M. (Journal Park Publishing, 2022)
Bu tezisda Oliy ta’lim muassasalarida tahsil olayotgan ta’labalarni fanlarga, xususan, matematika faniga qiziqishini orttirishb, dunyoqarashini kengaytirish asosiy mezon qilib olingan. Biz mexanikaning oltin qoidasi “Kuchdan necha marotaba yutsak masofadan shuncha marotaba yutqazish mumkin”ligini, energiyaning oltin qoidasi “Energiya yo’qdan bor bo’lmaydi, bordan yo’qolmaydi. Balki bir turdan boshqa turga yoki bir jismdan boshqasiga o’tishi mumkin”ligini eshitganmiz. Algebrada faida ham shunday qiziq qoida bor: kompleks sonlar tekisligida n-darajali ko’phad ropparosa n ta nollarga ega bo’lishidir. Bu qoida algebraning asosiy teoremasi deb ataladi. Tezisda bu qiziq qoidani algebra fanining tushunchalar yordami emas, talabalarga qiziq bo’ladiga kompleks analizning tushunchalari orqali qisqa va lo’nda ishbotlash usuli keltirilgan.
Keywords: Golomorf funksiyalar, Rushi teoremasi, Algebraning asosiy teoremasi.