Сovid-19 Pandemiyasi Davrida Bollard Pielonefritning Kliniko-Laborator Xususiyatlari, Diagnostikasi - Guli Nurmuminovna Gapparova (Zien Journals, 2022)
2019–2021 yillar davomida insoniyat orasida tarkalgan yangi virusli SARS-CoV-2 (COVID19) infeksiyasi pandemiyasi munosabati bilan Covid-19 virusini diagnostikasi, davolash va profilaktikasiga doir ko‘plab ilmiy tadkikot ishlari olib borilmokda. Bolalar o‘rtasida Covid-19 infeksiyaga chalinish 2021- yil davomida sezilarli darajada ortganligi ko’zatildi. COVID-19 kasalligining og‘ir kechishga moyil bo‘lgan bolalar guruhiga premorbid fonida bo‘lgan bolalarni kiritish mumkin (o‘pka kasalliklari, Kavasaki kasalligi, turli xildagi immuntanqislik holatlari, buyrak kasalliklari va b.). Ko‘pincha 5 yoshdan oshgan bolalar kasallanganliklari ma'lum. Kasallikni ko‘pincha simptomsiz kechishi aytilmoqda, ammo buyrak kasalligi bilan og’rigan bolalarda kasallikni og’r va cho’ziluvchan kechishi ko’zatilmoqda. COVID-19 kasalligi bolalar o‘rtasida epidemiologiyasi va turli xil organlarning zararlanish patogenetik mexanizmlari, morfologiyasi, klinik kechishi, laborator diagnostikasi, davolash va reabilitasiyasi masalalari pediatrik amaliyotda - to‘la yechimini topmagan.
Keywords: Covid-19; pandemiya; bolalar; pielonefrit; proteinuriya