ONOPORDUM ACANTHIUM L. NING TARQALISHI VA TABIIY ZAXIRALARI HAMDA BIOEKOLOGIK XUSUSIYATLARI - Nigmatullayev Baxtiyor Alimovich; Mardonov Fozilbek Mardon o‘g‘li (Journal Park Publishing, 2025)
Onopordum acanthium (Tatarnik) - shifobaxsh o‘simlik, Asteraceae Bercht. & J.Presl. oilasiga mansub bo‘lib, u odam salomatligiga turli kasalliklarni davolashda ijobiy ta’sir ko‘rsatadi. Uning dorivorlik xususiyatlari, biologik faol moddalarning kasalliklarga qarshi ta’siri, shuningdek, o‘simlikning ekologik xossalari va tarqalishining geografik xususiyatlari haqidagi tadqiqotlar mutaxassislar uchun muhim ahamiyatga ega. Mazkur maqolada Onopordum acanthiumning O‘zbekistondagi tarqalishi, biologik zahiralari va uning madaniylashtirishga bo‘lgan talablar tahlil qilingan. Maqolada, shuningdek, ushbu o‘simlikning farmatsevtika sanoatidagi ahamiyati va uning kelgusidagi ishlatish imkoniyatlari muhokama qilingan.
Keywords: Onopordum acanthium, tatarnik, tabiiy tarqalish, ekologik xususiyatlar, biologik faol moddalar, farmatsevtik imkoniyatlar, madaniylashtirish, areal, biokimyoviy, tahlil, geografik tarqalish, urug‘lar tarqalishi, ekspozitsiyali sharoitlar, statistika tahlili, dala tadqiqotlari, o‘simliklarning o‘sish shart-sharoitlari, tabiiy zahiralar, o‘simliklar morfologiyasi, germinatorlar, mikroekologik tahlil, chorva mollari ta’siri, agroekologiya, farmatsevtika tarmog‘i, biologik zaiflik, hosil olish.