Tuproqqalʻa- mamlakatimizning antik davr tarixi va madaniyatining ajoyib yodgorligi - Xusanova Gulchiroy Sherali qizi; I.B.Xudoynazarov (Academia One, 2024)
Ushbu maqolada antik davrda barpo etilgan hamda bir qancha muddat poytaxt vazifasini bajargan Tuproqqalʻa yodgorligi atroflicha tahlil qilinadi. Milodiy II IV asrlarda Qadimgi Xorazm davlatining poytaxti boʻlgan Tuproqqaʻla manzilgohi oʻsha davr Janubiy Orol boʻyidagi eng yirik madaniy markazlaridan hisoblangan. Yodgorlik qoʻli gul hunarmandlar tomonidan oʻsha davrdagi harbiy arxitektura yutuqlari namunasida qurilgan boʻlib,uning joylashuvi shahar qad koʻtargan atrof muhit tozaligiga, maydonning aniqligiga, qurulish materiallari sifati va boyligiga, yer tuzulishi, turli tabiat ofatlari va boshqa vaziyatlarni hisobga olgan holda rejalashtirilgan.Umuman olganda,mazkur maqola orqali qalʻaning oʻrganilish darajasi, joylashuvi, tuzulishi, tarixiy davrlardagi rivojlanishi hamda tanazulga yuz tutishi, antik Xorazm jamiyatida kechgan ijtimoiy-iqtisodiy va etnomadaniy munosabatlari, masalalari ochib beriladi.
Keywords: Quyi Amudaryo havzasi; Xorazm ekspeditsiyasi; S,P,Tolstov