FARG‘ONA VODIYSINING HARBIY QUROL-ASLAHALAR TARIXIGA DOIR (miloddan avvalgi VII – milodning VII asrlari) - B.X. Matboboyev; A.Aloxunov (Journal Park Publishing, 2023)
Qurolsozlik va harbiy ishlar jamiyat taraqqiyotida hal qiluvchi ahamiyatga ega. Biroq Farg‘ona vodiysida qurol-yarog‘ va ularning turlari haqida ma’lumotlar juda kam. Maqolada Dilkushod va Munchoqtepa qabristonidagi yangi materiallar o‘rganilgan bo‘lib, ular uch guruhga bo‘linadi: ma’lum masofada jang etish qurollari, yaqin masofada urishganda foydalanilgan qurollar, himoyalanish qurollari. Mualliflarning xulosasiga ko‘ra, o‘rganilayotgan davrda Farg‘onada qurol-yarog‘ hunarmandchiligi boshqa viloyatlar bilan bir xil darajada rivojlangan.
Keywords: Qurolsozlik, Xo‘jaobod, jangovar bolta, “kelt lopatka”, suvliq, Munchoqtepa, murakkab tarkibli kamon, paykon, o‘q yoy, Qorabuloq, suyak qadama, xunlar kamoni.