PARALLEL PROYEKSIYALASH VA UNING TADBIQLARI - Sobitaliyeva Mehribonu Tolibjon qizi (Innovate Conferences, 2025)
Parallel proyeksiyalash — bu geometrik shakllarni bir tekislikdan ikkinchisiga o‘lchamlari va shakli saqlangan holda ko‘chirish usulidir. Ushbu maqolada parallel proyeksiyalash tushunchasi, uning asosiy xususiyatlari va turlari keng yoritiladi. Xususan, ortografik proyeksiyalar va aksonometrik proyeksiyalar tahlil qilinadi. Parallel proyeksiyalashning muhandislik grafikasi, qurilish arxitekturasi va sanoat dizayni sohalaridagi tadbiqlari misollar orqali ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, bu usul yordamida murakkab obyektlarni soddalashtirilgan shaklda tasvirlash imkoniyati muhokama qilinadi. Maqolada nazariy asoslar bilan bir qatorda amaliy qo‘llanmalar ham taqdim etiladi.s
Keywords: Parallel proyeksiyalash, ortografik proyeksiya, aksonometriya, muhandislik grafikasi, arxitektura, sanoat dizayni.