GNSS VA MASOFADAN ZONDLASH (RS) MA’LUMOTLARI ASOSIDA TOSHKENT SHAHAR DARAXTZORLARINING EKOLOGIK MONITORING TIZIMINI SHAKLLANTIRISH - Obidjon Abidirazzaqov; U'rol Bo'tayev; Nafisa Abdurakhimova (The Conference Hub, 2025)
Ushbu tezisda Toshkent shahri sharoitida shahar daraxtzorlarini GNSS (Global Navigation Satellite System) qurilmalari yordamida raqamli xaritaga tushirish va masofadan zondlash (RS — Sentinel-2, PlanetScope, Pléiades, LiDAR) ma’lumotlarini integratsiyalash orqali ekologik monitoring tizimini shakllantirish metodologiyasi taklif etiladi. Tadqiqotning asosiy maqsadi — shahar yashil hududlarining aniq koordinatalarini, turlar tarkibi va biometrik parametrlarini aniqlab, ularning havo sifati, karbon yutilishi va soya qoplamasi kabi ekologik funksiyalarini baholovchi yangilanadigan geoma’lumotlar bazasini yaratishdir. Tadqiqot natijalari shahar ekologik boshqaruvi va “Yashil makon” dasturini ilmiy asoslashda amaliy qoʻllanma sifatida xizmat qiladi.
Keywords: GNSS, masofadan zondlash (RS), Field-Map, raqamli xarita, daraxtzorlar, ekologik monitoring, Toshkent shahri.