COMPENSATION OF LEXICAL FIGURES OF SPEECH: CASES OF LOSS OR SUBSTITUTION OF EXPRESSIVENESS - Akhadova Zulfiyakhan Nurmuhammad qizi (Western European Studies, 2025)
Til va undan foydalanish jarayonida har bir so‘z, ibora yoki leksik shakl o‘ziga xos semantik va pragmatik yuklamaga ega bo‘ladi. Nutq esa insonning fikrini, his-tuyg‘ularini, munosabatini til vositalari orqali yetkazishda asosiy vosita bo‘lib xizmat qiladi. Til birliklarining nutqda to‘g‘ri, mazmunli va ta’sirli ishlatilishi kommunikativ ehtiyoj va vaziyatga doimiy bog‘liqlikda shakllanadi. Nutqning muayyan leksik shakllari ko‘pincha so‘zlovchining fikrini nafis, ifodali va aniq yetkazishda muhim rol o‘ynaydi. Shu sababli leksik birliklarning nutqdagi kompensatsiyasi, ya’ni ularning to‘g‘ridan-to‘g‘ri yoki bilvosita almashtirilishi til ekspressivligini ta’minlash yoki undan mahrum qilish holatlari bilan chambarchas bog‘liqdir
Keywords: tilshunoslik; til; nutq; kompetensiya