Modal-Emotsional Funktsiya Masalasiga Tildagi Intonatsiyalar - Muxammadiyeva Shaxzoda Farxodovna (Periodica Journal, 2023)
Maqolada tildagi intonatsiyaning modal-emotsional funktsiyasi bilan bog'liq masalalar ko'rib chiqiladi. Ingliz tilidagi fonetik, leksik va grammatik vositalarning murakkab o'zaro ta'sirida jonli og'zaki nutqning xususiyatlari aniqlandi. Tadqiqotning maqsadi savollarni batafsil tahlil qilishdir tildagi intonatsiyaning modal-emotsional funktsiyalari. Tadqiqotning vazifalari quyidagilardan iborat: umumlashtirilgan fonetik-semantik va leksikani aniqlash nutq birliklarining xususiyatlari; nutqdagi intonatsiyaning tasnifi. Muallif intonatsiyaning o'ziga xos xususiyatiga alohida e'tibor beradi, bu tilda nutq intonatsiyasining amfatik shakllaridan foydalanishdir, intonatsiyaning amfatik shakllari kontrast effektini yaratishga xizmat qiladi va hissiyotning intensivligini ifodalaydi. Bundan tashqari, asar intonatsiya bilan birga ishlaydigan nutq ekspressivligining leksik va grammatik vositalarini yaratadigan muhim amfaza ta'sirini ko'rib chiqadi.
Keywords: modal-emotsional; funktsiya; til; intonatsiya