“PRIDE AND PREJUDICE” (G‘URUR VA XUROFOT) ASARIDA PATRIARXAL JAMIYATGA QARSHI YASHIRIN ISYON - Tilloyeva Sarvinoz Shukurllo qizi; Saidova Mavjuda Kahramanovna (Innovate Conferences, 2025)
Ushbu tezis Jane Austinning Pride and Prejudice romanida patriarxal jamiyatga qarshi yashirin isyonni tahlil qiladi. Asar XIX asr boshlaridagi Angliyadagi ijtimoiy struktura, gender normativlari va oilaviy tuzilmalardagi ayollarning mavqeini ochib beradi. Tezisda romandagi Elizabeth Bennet va boshqa ayol personajlar orqali yashirin isyon shakllari, ularning til va muloqot orqali o‘z mustaqilligini qanday ifodalayotgani, patriarxal qoidalarni qanday buzayotgani ko‘rsatib beriladi. Tadqiqotda lingvistik, sotsiolingvistik va feministik yondashuvlar birgalikda qo‘llaniladi.
Keywords: patriarxiya, yashirin isyon, gender, Elizabeth Bennet, Jeyn Ostin, XIX asr Angliyasi, feminist tahlil.