SOLIQ YIG‘ISH TIZIMINING AN’ANAVIY SHAKLLARI VA ULARNING O‘ZBEKISTON SOLIQ SIYOSATIDAGI TALQINI - Dehqonov G‘ayratjon Raximovich (Innovate Conferences, 2025)
Soliq tizimi har qanday davlatning iqtisodiy asosini tashkil etadi. U davlat byudjetini shakllantirish, ijtimoiy-iqtisodiy jarayonlarni tartibga solish va resurslarni qayta taqsimlashda muhim rol o‘ynaydi. Tarixan soliq yig‘ishning turli shakllari mavjud bo‘lib, ular jamiyat taraqqiyoti, xo‘jalik yuritish tizimi va davlat boshqaruvi shakliga qarab o‘zgarib borgan. Soliq yigʻish amaliyoti insoniyat tarixida davlat boshqaruvining eng qadimiy va zaruriy funksiyalaridan biri hisoblanadi.