ERGODIKLIK TEOREMASINI MARKOV ZANJIRILARI UCHUN QO’LLASH - Ilxom Qudratovich Xaydarov; Zafar Madatugli Murtozaqulov (Journal Park Publishing, 2023)
Markov zanjiri deb atalgan jarayonlar birinchi marta 1906-1907- yillarda A.A. Markovning rus tilida yozilgan asarlarida uchraydigan unli va undosh harflar ketma-ketligining xossalarini o`rganishda bag`ishlangan ishlarida ko`rilgan. Bu ishda Markov jarayonlarining muhim sinfi hisoblanadigan, holatlar fazosi chekli yoki sanoqli to`plamdan iborat bo`lgan, bir jinsli Markov zanjirlari bilan tanishamiz va ergodik teorema keltirilgan.
Keywords: Markov zanjiri, Markov xossasi, boshlang`ich taqsimot, o`tish ehtimolliklar matritsasi.