ТАЖРИБАДА 7,12-ДИМЕТИЛБЕНЗ (А) АНТРАЦЕН КАНЦЕРОГЕНИ ЁРДАМИДА КАЛАМУШЛАРДА СУТ БЕЗИ САРАТОНИНИ ЧАҚИРИШ - Чориев Чориев Элёр Баходирович; Бахронов Журъат Джуракулович (Journal Park Publishing, 2025)
Сут бези саратони аёлларнинг энг кенг тарқалган онкологик касаллиги бўлиб, айниқса ривожланган мамлакатларда рўйхатга олинган. Шифокорлар хавф омилларини номлашади, уларнинг мавжудлиги касалликнинг албатта пайдо бўлишини англатмайди, аммо уларни билиш эрта ташхис қўйишга ёрдам беради. Ушбу касаллик аёлларда энг кўп учрайдиган хавфли касалликлардан биридир: ЖССТ маълумотларига кўра, 2020 йилда дунё бўйлаб 685 минг аёл ундан вафот этган ва 2 миллиондан ортиқ янги ҳолат аниқланган. Касаллик диагностика технологиялари ва даволаш усуллари доимий равишда такомиллаштирилаётгани ҳақида қўрқув ва миш-мишларни келтириб чиқаради. Кўкрак бези саратони белгиларини билиш ва ҳар ойда ўз-ўзидан кўкрак текширувини ўтказишга ишонч ҳосил қилиш бир хил даражада муҳимдир.