XVI-XIX ASRLARDA YEVROPADA ARABSHUNOSLIK MAKTABI (Nemis tarixshunoslari misolida) - Xoldarov Akmaljon (Journal Park Publishing, 2023)
XI-XIII asrlarda musulmon ilm-fan yutuqlarini o‘rganishni maqsad qilgan ispan va italyan olimlari safiga XVII-XIX asrlarga kelib, nemis olimlari ham qo‘shilishdi. Bu davrdagi nemis tarixshunosligida “Musulmon sivilizatsiyasi”, arab tilshunosligiga doir ilmiy izlanishlar sezilarli tarzda ko‘paydi. Sharq falsafasiga oid arab tilidagi asarlarning nemis tiliga tarjima qilinishi tezlashdi. Arab tilshunoslari, oriyentalistlari, foklorshunoslari paydo bo‘ldi. Bu orqali “Rivojlangan davr” da yevropa xalqlari hayotida musulmon ilm-fan yutuqlarini amaliy tarzda qo‘llash imkoni paydo bo‘lib, anchagina ijobiy ko‘tarilishlarga sabab bo’ldi.
Keywords: Arabiston, Germaniya, Erix Bryonli, arabshunoslik, sharqshunoslik “Musulmon renessansi”, Iogan Fyuk, tarixshunoslik,Vilgelm Fridrix.