KLIMIKS DAVRIDAGI AYOLLARDAGI O‘ZGARISHLAR - Jo‘rayeva Zuxra Alisher qizi (Journal Park Publishing, 2026)
Klimaks (menopauza) davri ayol organizmida yuz beradigan tabiiy fiziologik jarayondir. Ushbu davr odatda 45–55 yosh oralig‘ida boshlanadi va hayz ko‘rishning to‘xtashi bilan ifodalanadi. Klimaks davrida ayollarda gormonal o‘zgarishlar sodir bo‘ladi, bu esa organizmning bir qator tizimlariga ta’sir qiladi. Ushbu davrda ayol gormonlari, xususan, estrogen va progesteron darajasi keskin pasayadi. Tibbiy jihatdan klimaks davrini osonlashtirish uchun dori vositalari, sog‘lom turmush tarzi, dietaga rioya qilish va jismoniy mashg‘ulotlar muhim ahamiyat kasb etadi. Ushbu mavzu ayol salomatligi va hayot sifatini yaxshilashda dolzarb hisoblanadi.
Keywords: Klimaks (menopauza), fiziologik jarayon, hayz, ayol gormonlari, estrogen, progesteron, sog‘lom turmush, dieta, simptomlar, termoregulyatsiya.