Axborot Oqimlarining Matematik Modellari - Uralova Iroda Abduvali qizi; To‘xtasinov Adxamjon Ilxomjon o‘g‘li (Academia One Publishing, 2024)
Maqola axborot oqimlarining fraktal tahlili, matematik modelini ishlab chiqish, samarali hisoblash algoritmlari yaratishga asoslangan. Maqolada Barton - Kebler modeli doirasida axborotning eskirishi muammosi va axborotning eskirishining ahamiyati, vaqt o‘tishi bilan qo‘lga kiritilgan natijalar haqida ma’lumot beriladi. Ushbu maqolada fraktallar, axborot oqimlarining dinamikasi, logistika modeli, klaster tahlili, TF*IDF modeli kabi muhim konseptlar haqida ma’lumotlar berilgan. Maqolada axborotning eskirishi, matematik modellarni yaratish, tematik oqimlarining dinamikasini ko‘rib chiqish, axborot diskret signal va matn oqimlari tahlili kabi muddatli vaqt o‘tishi bilan bog‘liq muammolar muhokama qilingan. Maqola matematik modellarni ishlab chiqish, axborotning eskirishi tezligini aniqlash uchun foydalaniladigan usullar, dinamika va axborot tahlili sohasida yangiliklar keltirilgan.
Keywords: Axborot oqimlari; ma’lumotlarining tematik oqimlari