PLASTIK IFLOSLANISHI VA UNING O‘ZBEKISTON EKOTIZIMIGA TA’SIRI - Burxonjonova Dilnura Narimon qizi (Innovate Conferences, 2025)
Plastik ifloslanishi bugungi kunda global miqyosdagi eng jiddiy ekologik muammolardan biridir. Ushbu maqolada plastik chiqindilarning O‘zbekiston ekotizimiga ta’siri va uning oqibatlari ko‘rib chiqilgan. Maqolada plastik chiqindilarning suv havzalari, cho‘llar va tuproq unumdorligiga ta’siri, shuningdek, inson salomatligiga ko‘rsatadigan salbiy ta’sirlari tahlil qilingan. Plastik ifloslanishini kamaytirish va uning oldini olish uchun qayta ishlash, qonuniy tartibga solish va jamoatchilikni xabardor qilish kabi yechimlar taklif etilgan. Maqola plastik ifloslanishi muammosini hal qilish bo‘yicha amaliy chora-tadbirlarni ishlab chiqishga qaratilgan tadqiqotlar uchun asos bo‘lishi mumkin.
Keywords: plastik ifloslanishi, ekotizim, suv havzalari, cho‘llar, tuproq unumdorligi, mikroplastiklar, qayta ishlash, atrof-muhitni muhofaza qilish.