MORPHOLOGY OF ZARMITAN-GUJUMSOY MINERAL ROCKS - Yokubova Onakhon Shonazar qizi (Journal Park Publishing, 2023)
Zarmitan ekspeditsiyasi geologlari I.O.Xamraev, N.Xamidullaev, X.S.Tillaev, V.A.Xrenov va boshqalar Zarmitan-G‘ujumsoy minerallashgan zonalari bo‘yicha 50 dan ortiq burg‘u quduqlari qazilib ulardan olingan dalillar asosida 27 ma’dan jismlari aniqlangan. Ularning egallagan maydoni 10 km2 atrofida ma’dan maydonida o‘tkazilgan 2 ta chuqur burg‘u quduqlari 600-800 metrgacha kovlanish natijalari asosida er yuzidan pastga qarab minerallashgan zonalarning masofasi aniqlanadi. Barcha burg‘u quduqlari 15 dan ortiq namunalar to‘plangan. Ulardan olingan ma’lumotlarga binoan minerallashgan zonalardagi kvars tomirlari pastga tomon cho‘zilib yirik shtokverk shakllari mavjudligi aniqlangan. Ushbu ma’dan jismlaridagi oltinning mikdori 3-5 g/t dan 17-24 g/t gacha mikdori aniqlandi. Olingan dalillar asosida Gujumsoy oltin konining zaxirasi aniqlanib, Zarmitan oltin konining saloxiyatini yanada Yuqori ko‘tardi.
Keywords: Zarmitan, Gujumsoy, ma’dan, kvarslashgan, gidrotermal, kvars-sulfid, ksenolit.