SINXRON TARJIMA OG‘ZAKI TARJIMANING TURI SIFATIDA, SINXRON TARJIMA TARIXI VA UNDAGI QIYINCHILIKLAR - Jumayev Asomiddin Nizomitdinovich (Journal Park Publishing, 2023)
Ushbu maqolada sinxron tarjimaning og‘zaki tarjima turi ekanligi, sinxron tarjimaning qanday va qachon paydo bo‘lgani, dastlab sinxron tarjimaga kimpatent olganiyu ammo sinxron tarjima qachondan qo‘llana boshlangani, sinxron tarjimon e’tibor berishi kerak bo‘lgan masalalar va ushbu jarayonda qanday qiyinchiliklar borligi haqida so‘z borgan. Bunga qo‘shimcha ravishda sinxron tarjima ketma-ket va yozma tarjimadan qanday tomonlari bilan ajralib turishi haqida ham to‘xtalib o‘tilgan. Maqolada fikrlar aniq bo‘lishi uchun Tommola, Hyona, Kurz, Vidal va shu kabi tilshunos olimlarning fikrlariga ham murojaat qilingan.
Keywords: Sinxron tarjima, yozma tarjima, ketma-ket tarjima, manba tili (source language), maqsadli til (target language), stress, fonologik tizim.