IQTIDORLI BOLALARNING PEDAGOGIK-PSIXOLOGIK OʻZIGA XOSLIGI - Rahmatova F. G.; Fayzullayeva Z. S. (The Conference Hub, 2025)
Ushbu maqolada iqtidorli o‘quvchilarning pedagogik-psixologik xususiyatlari, ularning kognitiv rivojlanishi, xulq-atvori va iqtidor shakllanishiga ta’sir etuvchi omillar tahlil qilinadi. Iqtidorli bolalarni qo‘llab-quvvatlash bo‘yicha xalqaro tajriba — tyutorlik, mentorlik, differensial ta’lim va maxsus o‘quv dasturlari — yoritib beriladi. O‘zbekistonda iqtidorni aniqlash va rivojlantirishning zamonaviy yondashuvlari, normativ-huquqiy asoslar hamda samarali pedagogik mexanizmlar alohida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, iqtidorli o‘quvchilarni diagnostika qilish, ularga metodik yordam ko‘rsatish va ularni ijtimoiylashtirish bo‘yicha takliflar beriladi.
Keywords: iqtidorli bolalar, qobiliyat, pedagogika, psixologiya, diagnostika, tyutorlik, mentorlik, rivojlanish, kognitiv jarayonlar, ta’lim.