IQLIM O‘ZGARISHI: O‘ZBEKISTON MISOLIDA LOKAL TA’SIRLAR VA OQIBATLAR - Burxonjonova Dilnura Narimon qizi (The Conference Hub, 2025)
Ushbu maqolada iqlim o‘zgarishining O‘zbekiston hududlariga ta’siri ilmiy asosda tahlil qilinadi. Statistik ma’lumotlar, mahalliy kuzatuvlar va xalqaro manbalar asosida havo haroratining oshishi, qurg‘oqchilikning kuchayishi, suv resurslarining kamayishi, tuproq degradatsiyasi va biologik xilma-xillikning yo‘qolishi kabi asosiy ekologik muammolar ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari O‘zbekistonda iqlimga moslashuv strategiyalarini ishlab chiqish va barqaror rivojlanishni ta’minlashda ilmiy asos bo‘lib xizmat qilishi mumkin. Maqolada shuningdek, mavjud muammolarga qarshi kurashish bo‘yicha tavsiyalar va chora-tadbirlar taklif etilgan.
Keywords: iqlim o‘zgarishi, O‘zbekiston, havo harorati, qurg‘oqchilik, suv tanqisligi, biologik xilma-xillik, tuproq degradatsiyasi, ekologik muvozanat, moslashuv strategiyalari