Havo Tarkibidagi Chang Zarralarni Kamaytirishga Ta’sir Etuvchi Filtr Konstruksiyasini Ishlab Chiqish - Abdivoidov Rustam Baxtiyor o‘g‘li; Mirzayev Alisherjon Shamsutdin o‘g‘li (Open Academia, 2024)
Dvigatel ish jarayonida katta miqdordagi havoni so‘rib olishi kerak. Agar havo filtrlanmagan bo‘lsa, havo tarkibidagi chang zarralari silindrga singib ketadi, bu porshen guruhi va silindrning yeyilishini tezlashtiradi. Porshen va silindr o‘rtasida katta zarralar kirib boradi va silindr-porshen guruhining yeyilishiga sabab bo‘ladi, bu ayniqsa atmosfera havosi tarkibida chang zarralari miqdori yuqori bo‘lgan hududlarda quruq va qumli ish muhitida ishqalanish ta’sirida ishlovchi detallarning texnik holatini yo‘qolishiga olib keladi. Havo filtri silindrda yetarlicha toza havoni ta’minlash maqsadida, karbyurator trubkasi yonida atmosferadan qabul qilinayotgan havo tarkibidagi chang va qum zarrachalarini filtrlash uchun o‘rnatiladi.
Keywords: issiq-iqlim sharoiti; atrof-muhi; chang zarralari