UMUMTA`LIM MAKTABLARINING 6-SINF TASVIRIY SAN`AT DARSLARIDA “ADABIY ASAR SYUJETI ASOSIDA MUSTAQIL KOMPOZITSIYA ISHLASH” METODIKASINI O`RGATISH - Mamatqulov Rashidbek Ravshanbekovich; Abduraximova Shaxnozaxon Abduqaxxor qizi (The Conference Hub, 2025)
Ushbu maqolada 6-sinf o‘quvchilari uchun tasviriy san’at darslarida adabiy asar syujetiga asoslanib mustaqil kompozitsiya yaratish metodikasi tatbiq etiladi. Syujet va kompozitsiya tushunchalari san’at va adabiyot sohalari kontekstida ko‘rib chiqiladi, kompozitsiyaning shakl, rang, chiziq va fazoviy joylashuv orqali mazmunni ifodalashdagi roli alohida ta’kidlanadi. Maqolada dars jarayonidagi bosqichlar ko‘rib chiqiladi. Shu orqali o‘quvchilarning ijodiy fikrlashi, badiiy tafakkuri va estetik madaniyati rivojlantiriladi. Natijada, adabiyot va tasviriy san’atni integratsiyalashgan tarzda o‘rgatish orqali 6-sinf darslarida o‘ziga xos tayyorgarlik hamda ijodiy pedagogik muhit yaratiladi.
Keywords: Tasviriy san’at, kompozitsiya, adabiy asar, syujet, mustaqil ish, o‘quvchilar, badiiy tafakkur, rang va shakl, fon va markaziy obraz, muvozanat va ritm, kontrast, ijodiy yondashuv, san’at metodikasi, pedagogik yondashuv, vizual tafakkur, ijodiy kompetensiya, san’at va adabiyot integratsiyasi, dars jarayoni, amaliy ko‘nikmalar, ta’limda innovatsion metodlar.