СУТ БЕЗИ САРАТОН КАСАЛЛИГИ КИМЁТЕРАПИЯСИДА 7 КУН ДАВОМИДА СУТКАСИГА 0,01 МГ ДОЗАДА ТИМАЛИН МУШАК ОРАСИГА ИНЪЕКЦИЯ КЎРИНИШИДА ҚАБУЛ ҚИЛГАН КАЛАМУШЛАР ЙЎҒОН ИЧАГИ МОРФОЛОГИК ЎЗГАРИШЛАРИ - Чориев Элёр Баходирович; Бахронов Журъат Джуракулович (Journal Park Publishing, 2025)
Кимётерапия муаммоларни ҳал қилиш учун турли хил воситалар қўлланилган. Шу пайтгача олимлар ҳеч қандай дори тавсия қилмаганлар, лекин ҳар доим табиий дори воситаларига таянганлар. Тималин (тимус) экстракти ёввойи тимьян ўсимлиги гулларини қуритиш йўли орқали олинади. Европа фармакологиясида расмий сифатида доривор маҳсулот ҳисобланади. Тимьян ўсимлиги гули экстрактида турли хил биоактив бирикмалар ва эфир мойлари мавжуд. Тималин эса издан чиқган иммунологик реактивликни тиклайди (Т- ва В-лимфоцитлар, уларнинг субпопуляциялари сони ва нисбатини тартибга солади, шунингдек ҳужайра иммунитет реакцияларини рағбатлантиради ва фагоцитозни кучайтиради), тўқималарнинг қайта тикланиши издан чиқган тақдирда регенерация ва гематопоэз жараёнларини рағбатлантиради, шунингдек ҳужайралар метаболик жараёнлар фаолиятини яхшилайди.
Keywords: Тималин, кимётерапия, эпителий, Панет ҳужайра, илдиз ҳужайралар, қадаҳсимон ҳужайра, сўрувчи ҳужайралар, устунли ҳужайра, сероз қават, йўғон ичак, микрофибрилла.