BOKS BILAN SHUG‘ULLANADIGAN BOLALAR OVQAT RATSIONIDAGI O‘SIMLIK OZIQ-OVQAT MAHSULOTLARI TAHLILI - I. O. Otajonov; J. T. Ochilov (Innovate Conferences, 2025)
Sportda salomatlikni asrash va yutuqlarga erishishning asosiy omillaridan biri sog‘lom ovqatlanish hisoblanadi. Ovqat inson organizmining plastik materiallarga, quvvatga, biologik faol moddalarga bo‘lgan ehtiyojini qondirishi va unda ijobiy hissiyot uyg‘otishi lozim. Organizmga oziqa moddalarini yetarli darajada yetkazib berishdan har qanday chetga chiqish salomatlikka jiddiy zarar yetkazishi, atrof-muhitning salbiy omillariga qarshilikning pasayishiga, aqliy va jismoniy ko‘rsatkichlarning yomonlashishiga olib kelishi mumkin. Yuqori natijalarga erishishga intilayotgan sportchi-o‘quvchilar uchun ratsional ovqatlanish masalalari alohida ahamiyatga ega, chunki hozirgi vaqtda ovqatlanish va jismoniy ko‘rsatkichlar o‘rtasida bog‘liqlik borligi hech qanday shubha qoldirmaydi. Mashg‘ulot jarayonining samaradorligini oshirish uchun sportchining ovqatlanishi jismoniy faoliyatning quvvatga bo‘lgan talablarini to‘liq qoplashi va organizm uchun zarur makro va mikroelementlar bo‘lishi shart. Ma’lum bir sport turining o‘ziga xos xususiyatlari, jismoniy faoliyatning tabiati, sportchining vazni, metabolizmning o‘ziga xos xususiyatlari – bularning barchasi kerakli miqdordagi quvvat va oziq-ovqat tarkibiy qismlarini individual ravishda hisoblashni talab qiladi. Bularning barchasi sifatli va kaloriyaga boy oziq-ovqat tarkibida mavjuddir.