Гендер Стереотиплари Ва Замонавий Аёллар Ҳаёти Социологик Ёндашув - Fayzieva Farogat Baxtiyorovna (Periodica Journal, 2025)
Мазкур мақолада замонавий жамиятда сақланиб қолаётган гендер стереотипларининг ёш аёллар ҳаётига таъсири социологик нуқтаи назардан таҳлил қилинган. Аёлларга нисбатан мавжуд ижтимоий кутилмалар — ташқи кўриниш, хулқ-атвор ва касбий йўналиш каби соҳаларда чегараловчи омил сифатида намоён бўлади. Мақолада бу стереотипларнинг шаклланиш механизми, уларнинг таълим, меҳнат ва шахсий ўзини англаш жараёнларига таъсири, шунингдек, ёш аёллар томонидан кўрсатилаётган индивидуал ва жамоавий қаршилик шакллари кўриб чиқилган. Муаллиф гендер тенглигига эришишда фақат шахсий саъй-ҳаракат эмас, балки институционал ва маданий ислоҳотлар ҳам муҳим эканини таъкидлайди.
Keywords: гендер; стереотип; аёллар