Ўзбекистонда мол-мулк, ер солиқларининг роли ва уларни такомиллаштириш йўллари - Садуллаев Расулбек Палванбаевич (Academia One, 2025)
Тезисда мамлакатимизда маҳаллий бюджет даромадларини шакллантиришда шаффофликни таъминлаш ва маҳаллий солиқларни ҳисоблаш механизмини такомиллаштиришда кўчмас мулкни солиққа тортишда бир қанча муаммолар мавжуд бўлиб, солиқ тўловчилар ва солиқ солиш объектлари тўлиқ ҳисобга олинмаганлиги, солиқ солиш мақсадларида кўчмас мулкларнинг бозор қийматини белгилаш механизми ва услуби йўқлиги, солиқ тўловчилар томонидан солиқ мажбуриятлари тўлиқ бажарилмаслиги, маҳаллий солиқлар ўз вақтида тўланмаслиги ва солиқ қарздорлигини кўпайиши маҳаллий бюджетлар даромадларини шаклланишига салбий таъсир кўрсатиши, мол-мулк ва ер солиғини унификация қилиб ўрнига босқичма-босқич кўчмас-мулк солиғини жорий этиш, солиқ маъмуриятчилиги тизимида маҳаллий солиқларни ҳисоблаш механизмига замонавий ахборот технологияларини қўллаш каби ҳолатлар мавжуд бўлиб, уларни ҳал этиш йўлларини ишлаб чиқиш ва амалий ечимларини топиш муҳим аҳамият касб этади.
Keywords: мол-мулк солиғи; ер солиғи