Ўтмиш Европа ва Шарқ мусулмон фалсафасидаги ахлоқий-этик тизимларида оптимизм ва пессимизм категорияларининг мавқеи - Абилов Ўрол Муродович (Open Academia, 2025)
Замон ўзгариши фалсафасида, жумладан, ўз даврида феодал муносабатларнинг бузилиши ва буржуазия жамиятининг шаклланиши даврида, оптимистик ва пессимистик қарашлар ўртасидаги ўзаро боғлиқликни кўриб чиқамиз. Бу даврнинг бошланиши фалсафа тарихида фавқулодда давр билан белгиланган бўлиб, у феодал жамиятдан илк буржуазия жамиятига ўтиш даврини ифодалайди. Шунингдек, XVII — XVIII аср бошларидаги фалсафани, яъни илк буржуазия инқилоблари даврини ва охироқибат, маърифатпарварлик даври фалсафасини — франсуз ва америкаликлар инқилоблари даврини кўриб чиқиш мумкин.
Keywords: даврини; фалсафасида; даврида