O‘ZBEK OILASIDA FARZANDLARGA OTA-ONA BERAYOTGAN TARBIYANING TA’SIRCHANLIK TAFOVUTI - Alimardanova Ra‘no Narbayevna (Innovate Conferences, 2025)
Maqolada o‘zbek oilasida farzand tarbiyasida ota va ona ta’sirining o‘zaro farqlari va o‘xshashliklari tahlil qilinadi. Zamonaviy pedagogik va psixologiya nazariyalari asosida, ota roli ko‘proq intizom, mas’uliyat va jamiyat bilan munosabat orqali namoyon bo‘lishi, ona roli esa mehr, emotsional qo‘llab-quvvatlash va kundalik hayotiy tarbiya orqali ifoda etilishi ko‘rsatiladi. Shu bilan birga, ijtimoiy va madaniy omillar, an’anaviy qadriyatlar, hamda globallashuv sharoitidagi o‘zgarishlar ham tahlil qilinadi. Tadqiqotda oiladagi tarbiyaning samaradorligi farzand shaxsiy rivojlanishi va jamiyatda munosib o‘rin egallashi uchun asosiy omil ekanligi ilmiy asosda bayon etilgan.
Keywords: Oila, o‘zbek oilasi, oila tarbiyasi, tarbiya, milliy qadriyatlar, etnopedagogika, ijtimoiylashtirish, ota rol, ona rol, tarbiya uslublari, tarbiya muhitining omillari, tarbiyaviy hamkorlik (maktab-oila-mahalla), tadqiqot, nazariya, ta’sirchanlik, an’ana, ijtimoiy omillar.