An’anaviy Etnosport O‘Yinlarining Etno Va Ekoturizmini Rivojlantirishdagi O‘Rni - Mavlyanov Baxrom Sangirovich (Periodica Journal, 2024)
Ushbu maqolada xalq o‘yinlarining etnosport sifatida qadimgi davrlardan Markaziy Osiyo xalqlarining ko‘plab urf-odat, marosimlar, to‘y va ommaviy bayram tomoshalarning uzviy qismi bo‘lganligi va hozirgacha ularning ko‘pgina qismlari saqlanib qolganligi haqida muhim ma’lumotlar keltirilgan. Ayniqsa, ot va tuya bilan bog‘liq chavgon, ko‘pkari, ot poyga, tuya poyga kabi xalq o‘yinlari yosh avlodda abjirlik, chaqqonlik, ekstremal vaziyatlarda tez va to‘g‘ri qaror qabul qilish ko‘nikmalarini shakllantirishda muhim omil bo’lib xizmat qiladi.
Keywords: chaqqonlik; ekstremal; ommaviy