RUS TILI DARSLARINI O`QITISHDA TALABANING KOGNITIV BILIMINI RIVOJLANTIRISH METODOLOGIYASI - Dilnavoz Tursunova (Journal Park Publishing, 2023)
Rus tili darslarida talabalarning kognitiv faolligini oshirish uchun sinovidan o'tgan an'anaviy va turli xil innovatsion texnikalar, usullar va shakllardanxususan, talabalarga yo'naltirilgan ta'lim elementlari, tanqidiy fikrlashni rivojlantirish texnologiyalari, loyiha texnologiyasi, interfaol texnikalar, aqliy hujum elementlari, test topshiriqlari, AKTdan foydalanish samara beradi. Bunda albatta, darslarda fanlararo aloqadorlikning ahamiyati, o`qitishda faollik yondashuvi hisobga olinadi. Oliy ta`limda talabalarning ijodiy faolligini rivojlantiradigan, ularni rus tilining qiziqarli mamlakatiga olib boradigan va yangi qoidalarni osongina eslab qolishga yordam beradigan o'yin daqiqalari ham keng qo'llaniladi. Ayniqsa “motivatsion” bosqichida zamonaviy hayot bilan parallel ravishda o'qishga, o'quvchini ish natijalariga qiziqtirishga, ushbu bilim va ko'nikmalar qanday vaziyatda kerak bo'lishi mumkinligi haqida o'ylashga imkon beradi. Maqolada ham rus tili darslarini o`qitishda talabaning kognitiv bilimini rivojlantirish metodologiyasi xususida so`z yuritildi.
Keywords: AKT, g`oya, kognitiv rivojlanish, ko`nikma, o`yin, o`qitish, uslub, metod.