ANALYSIS OF THEORIES ON PROFESSIONAL COMPETENCE OF STATE CIVIL SERVANTS - Raximbayeva Oftobxon Abdumutalifovna (Innovate Conferences, 2025)
Ushbu maqolada davlat fuqarolik xizmatchilarining kasbiy kompetensiyalarini ilmiy-nazariy jihatdan asoslashga doir yondashuvlar tahlil qilingan. Xususan, kompetensiya tushunchasining mazmuni, uning kasbiy faoliyat samaradorligini ta’minlashdagi roli hamda xalqaro va milliy ilmiy maktablarda ishlab chiqilgan modellarning qiyosiy ko‘rinishdagi tahlili amalga oshirilgan. Tadqiqotda kasbiy kompetensiyalarning tarkibiy qismlari, ularni baholash mezonlari va davlat xizmatida zarur bo‘lgan professional sifatlar tizimi yoritilgan. Natijada davlat xizmatchilari faoliyatining samaradorligini oshirishda kompetensiyaviy yondashuvning nazariy asoslari umumlashtirilgan va amaliy ahamiyati asoslab berilgan.
Keywords: kompetensiya, davlat fuqarolik xizmatchisi, emotsional aql, reflektiv tahlil, zamonaviy davlat boshqaruvi, Yangi O’zbekiston, tashabbuskorlik, empatiya, o'z-o'ziga intizom.